Rendelői fogfehérítés

Rendelői fogfehérítés

A fogfehérítés egy kémiai folyamat, mely során a fehérítőanyag oxidálja a fogfelszínen levő elszíneződéseket. Rendelőnkben  hidrogén-peroxid tartalmú fehérítő anyaggal dolgozunk. A fog fehérítést egy előzetes, részletes anamnézis lap kitöltése illetve egy alapos kivizsgálás előzi meg. Vannak olyan fogászati befolyásoló tényezők, melyek a fogfehérítést akadályozzák. Pl.: Micro repedések a fogak felszínén, gyökérkezelt fog, gyulladt fog, fogszuvasodás, fognyaki kopások, zománc elszíneződések illetve különböző zománc betegségek.

A fogfehérítés menete

A fogfehérítést megelőzően érdemes egy professzionális szájhigienés kezelésben részt venni, mellyel a fogfehérítés hatékonyságát növeljük. A fogfehérítést megelőzőn a fogak felszínét fluorid mentes pasztával polírozzuk át, hogy a legkisebb felrakodásokat is eltávolítsuk. Ezt követően a fogak felszínét alaposan leszárítjuk. A páciens, az ajkak illetve a lágyrészek védelme érdekében szájterpeszt kap. A fogíny védelmére folyékony ínyvédő kerül, mely polimerizációs lámpa fényére megszilárdul, így védjük az ínyt a fehérítőanyag lecseppenésétől. A fogfehérítőanyag felhelyezése előtt a páciens egy védő szemüveget kap. A fogfehérítő anyagot felhelyezzük a fogfelszínre és 30 percig világítjuk meg a fogfehérítő lámpával. 30 perc elteltével lemossuk a fogfelszínéről a fogfehérítő anyagot, melyet egy speciális szívóval elszívunk. Eltávolítom a z ínyvédőt és a szájterpeszt is, majd a páciens bő vízzel kiöblítheti a száját. Ezt követően együtt értékeljük az eredményt. A fogfehérítést követően a fogak felszínét magas fluorid tartalmú zselével kenjük be. Az eredmény tartóssága az instrukciók betartásával hosszabbítható meg.

Fogfehérítés utáni teendők

 A fogfehérítést követően- a tartós hatás elérése érdekében- 2 hétig kerülni kell a dohányzást, kávé, tea, vörös bor, kóla, valamint az egyéb színező ételek pl.: spenót főzelék és italok pl.: vörösbor fogyasztását. Nagy mennyiségű színező hatású italfogyasztása esetén (bor, kávé,) a hatás rövidebb ideig marad tartós. Ezek csökkent fogyasztásával a hatás hosszabb ideig fenntartható.

A fogfehérítés után szintén kerülendő néhány napig a savas ételek fogyasztása pl.: narancslé, almalé, melyek az ásványi anyagok kioldódását fokozzák. A fogfehérítés után pedig próbáljuk az ásványi anyagok visszaoldódását segíteni.

Ha savas ételt vagy italt fogyasztanánk, próbáljuk meg vízzel kiöblíteni a szánkat, hogy a savas hatást csökkentsük, és a semlegesítést elősegítsük.

Az eredmény tartósságát az életvitel, étkezési szokások, megfelelő szájhigiéne befolyásolja. A fogfehérítés szükség esetén 1 év után megismételhető.A fogak a kezelést követően érzékenyek lehetnek, de az érzékenység néhány napon belül elmúlik.

Az érzékenységet csökkentheti magas fluorid tartalmú zselé használata, amelyet hetente egyszer elég használni. Használatáról tájékoztatót bővebben a rendelőben adok.